Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poruchy Příjmu Potravy (PPP)

Co charakterizuje poruchy příjmu potravy? Jaké jsou nejčastější druhy? Koho se týkají? Jsou jen o potravě?

Nerada bych suplovala výkladově slovníky a přepisovala definice diagnóz dle Mezinárodní klasifikace nemocí. Ráda se i vyhnu šokujícímu stylu a informacím o případech předčasných úmrtí u chronicky nemocných po metabolickém rozvratu, selhání srdce nebo ledvin (i když jsem osobně znala jednu slečnu, která mezi námi již není). Nebo zvýšeném riziku sebevražd, zejména u dospívajících. Ano, i takové konce bohužel bývají, ale nechci sklouznout k bulvárnímu vypíchnutí špičky ledovce, byť čtenářsky jistě atraktivního. Ať nemáte pocit, že se poruchy příjmu potravy (PPP) nemohou týkat i Vás, vašich blízkých nebo někoho z okolí.

Stručné rozdělení

Anorexie 

Asi nejznámější z PPP, charakterizována redukcí stravy, restrikcí potravin, hladověním, chronickým kalorickým deficitem a často se přidává enormní energetický výdej prostřednictvím fyzického pohybu. Následkem je hubnutí. Dotyčný ztrácí schopnost rozpoznávání svého tělesného schématu, má úzkosti spojené s vzhledem, tělem, hmotností, jídlem, neustálé myšlenky na jídlo a ohledně jídla. Svým způsobem závislost na kontrole nad příjmem potravy, nad svou hmotností, tělem a taková "závislost na hladu".

Tento problém je typický pro dospívající dívky. Ovšem nevyhýbá se ani chlapcům (udává se poměr 1:10) a vyšším věkovým kategoriím, ve středním i starším věku. Tito lidé bývají perfekcionalisté. 

Důsledkem anorexie bývají různá psychická trápení, a zdravotní problémy, namátkou amonerea, mdloby, kolapsy, kardiovaskulární potíže, padání vlasů, suchá pleť, celková únava a nedostatek energie.

Mentální Bulimie 

Je charakteristická konzumací často enormního množství a kombinací potravy s následným zvracením. Někteří jedinci užívají laxativa nebo diuretika. Svým způsobem závislost na přejídání a následném zvracení. Není nápadná vyhublostí, právě naopak, většina jedinců nemá podváhu, naopak se pohybuje v pásmu normální váhy a není ojedinělá ani nadváha. 

Bulimie nejčastěji propuká u dospívajících dívek a mladých žen. K následkům bulimie patří velké výčitky a pocity viny, finanční problémy a ze zdravotních komplikací například otoky slinných žláz, destrukce skloviny, bolesti břicha, reflux jícnu, potíže s trávením, osteoporóza,celková únava. 

Záchvatovité přejídání

V tomto případě dochází k záchvatům přejídání bez následného kompenzačního chování (nezvrací, nehladový, neužívá projímadla). Je to taková "závislost na přejídání" až k bolestivému stavu. Následkem jsou psychické problémy, pocity viny a selhání a nadváha až obezita a s tím spojené zdravotní komplikace.

 

Dále můžeme do PPP řadit další nespecifické poruchy příjmu potravy (nespecifická anorexie, bulimie), noční přejídání, ortorexie (konzumace pouze potravin s "průkazem biopůvodu"", extrémní obsesivní pojetí zdravé stravy), drunkorexie (prostě místo jídla pití, že se nejedná o džus nemusím dodávat:-) a další.

Koho se týká

PPP mohou mít různé formy, různé projevy a různé následky. Každý jsme jedinečná bytost a tak i PPP a projevy nepohody s jídlem jsou individuální. Opravdu není rovnítko mezi PPP = anorexie = slečna ve věku 13.-16. let = vyhublá. PPP a negativní stravovací vzorce může mít kdokoliv, paní ve středním věku, muž s nadváhou, muž trávící svůj čas ve fitness, sportovci, pohybově neaktivní lidé...Velká skupina lidí není diagnostikovaná, ani si nepřipouští, že má problém. Jak například může takový problém vypadat? Když máte obavy z účasti na rodinné události, kde si "musíte" sníst svou část dortu. A stresujete se kvůli tomu třeba týden před akcí. A dopředu tomuto režimovému vychýlení přizpůsobujete svůj program (každý běh o půlku delší). Osobně nemám ráda nálepky, používání diagnóz přenechám lékařům a pojišťovnám. 

O čem PPP ne/jsou

PPP není primárně o jídle. Jsou o vztahu k jídlu, vnímání svého těla a sebe samého. Negativní jídelní návyky jsou projevem, ale poruchy příjmu příjmu potravy začínají v psychickém nastavení, některé osobnostní rysy dělají ideální podhoubí

- perfekcionalismu a vysoká míra sebekontroly

- vnitřní nejistota a snížené sebevědomí a sebehodnocení

- zvýšená citlivost, úzkostlivost, popřípadě impulzivita

PPP a další negativní stravovací návyky a negativně uchopený režim cvičení/sportovních aktivit ničí nejen tělo, ale zejména psychiku a chcete-li duši. 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alice Havlíčková | středa 8.3.2023 11:56 | karma článku: 7,57 | přečteno: 255x
  • Další články autora

Alice Havlíčková

Superbič na supertělo

Kdo chce supertělo nemusí na něj používat superbič protože si taky může uhnat superproblém. Nejen pro nastávající jaro a probouzející se supersporťáky...

15.3.2023 v 15:52 | Karma: 8,13 | Přečteno: 222x | Diskuse| Společnost

Alice Havlíčková

Výběr PPPostřehů

Poruchy příjmu potravy (PPP) přinášejí ne/veselé situace v běhu všedních dnů. Jestli se v následujícím poznáváte, nebojte se udělat první kroky k tomu, aby se PPPostřehy staly i Vaší ne/vtipnou minulostí.

10.3.2023 v 10:20 | Karma: 5,36 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ona

Alice Havlíčková

Když se z jídla stává nepřítel

Kdy se z jídla stává nepřítel. Jídlo není jen prostředek k utišení hladu. Tak proč ještě jíme? A kdy dochází k problémům?

6.3.2023 v 10:49 | Karma: 9,85 | Přečteno: 408x | Diskuse| Ona

Alice Havlíčková

Jídlo není nepřítel

Proč se ze základní biologické potřeby stává nepřítel? Proč a jak svádíme boje s jídlem, svým tělem a se svojí psychikou.

3.3.2023 v 8:17 | Karma: 11,81 | Přečteno: 418x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 300x
Jsem optimista, introvert, milovnice zvířat a krás života. Věnuji se tématům vztahu k jídlu, poruchám příjmu potravy, seberozvoji. Jak a proč být v souladu sám se sebou, svým tělem, myšlenkami a emocemi. Bližší informace a poradenství: alihakomunikace@gmail.com

 

Seznam rubrik